Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes­­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Aktuellt från Utrikesdepartementet

  • SRHR och handelsrelationer i fokus när Johan Forssell besöker Zambia

    Den 14–16 maj besöker bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell Zambia. Vid besöket kommer ministern bland annat lansera Sveriges nya strategi för utvecklingssamarbete med Zambia som innebär ett stärkt fokus på kvinnors och flickors frihet med tillgång till mödravård och säkra aborter.

  • Rymdfrågor i fokus när utrikesminister Tobias Billström besöker Texas

    Utrikesminister Tobias Billström besöker Texas den 13–15 maj. Syftet är att presentera Sveriges ambitioner som rymdnation och att utveckla relationerna med Texas inom framväxande tekniker med fokus på rymdindustrin.

  • Nordiskt toppmöte i Stockholm om säkerhet och konkurrenskraft

    • Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson.

      Det fördjupade partnerskapet mellan Sverige och Tyskland undertecknades i samband med att regeringscheferna besökte stiftelsen Norrsken Foundation som stöttar unga tillväxtbolag.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Statsministrar och näringslivsrepresentanter.

      I diskussionen om Nordens framtida konkurrenskraft deltog även näringslivsrepresentanter från de fem nordiska länderna.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson besöker Norrsken Foundation.

      Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson besöker Norrsken Foundation.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Förbundskansler Olaf Scholz, danska statsministern Mette Frederiksen, norska statsministern Jonas Gahr Støre, finska statsministern Petteri Orpo och isländska statsministern Bjarni Benediktsson.

      Finska statsministern Petteri Orpo, danska statsministern Mette Frederiksen, statsminister Ulf Kristersson, norska statsministern Jonas Gahr Støre och isländska statsministern Bjarni Benediktsson.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    Statsminister Ulf Kristersson stod måndag och tisdag den 13-14 maj värd för ett toppmöte i Stockholm med regeringscheferna från de nordiska länderna och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Under måndagen hölls en pressträff på engelska med de fem nordiska regeringscheferna och Tysklands förbundskansler. Under tisdagen hölls en tolkad pressträff med Ulf Kristersson och Olaf Scholz. Följ länkarna i pressmeddelanden för att ta del av pressträffarna.

  • Regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina

    Illustration: Regeringskansliet

    Den 7 oktober genomförde Hamas en terroristattack mot Israel. Sedan dess har säkerhetsläget i regionen allvarligt försämrats. Här samlas information om regeringens arbete med anledning av situationen och det efterföljande kriget.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Lev Radin SipaUSA/TT

Sveriges stöd till Ukraina

Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad. Tillsammans med EU har Sverige också fattat beslut om omfattande makroekonomiskt stöd och ett flertal sanktionspaket mot Ryssland.

Foto: UN Photo

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt. Här kan du läsa mer om Sveriges samarbete med omvärlden.

Textplatta: Tre saker inför resan: Ladda ner UD Resklar, läs aktuell reseinformation, anmäl dig till svensklistan
Om du ska ut och resa är det alltid viktigt att vara väl förberedd. Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här finns UD:s reseavrådan samt råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa. Här finns också information om vilken hjälp du kan få av UD och ambassaderna i olika situationer.

Innehåll från Utrikesdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 7352 träffar.

Laddar...